Se schimbă legea pentru șoferii români, noi obligații în Codul Rutier. Ce trebuie să faci când auzi ambulanța
Conform Codului Rutier aflat în vigoare în România, participanții la trafic trebuie să acorde prioritate de trecere mașinilor cu girofar albastru, indiferent de instituția pe care acestea o reprezintă. O modificare legislativă va modifica prevederea de mai sus și o va face mai aspră.
Conform unei noi inițiative legislative de modificare a Codului Rutier aflată în Senat pentru dezbatere, șoferii români vor avea obligația să oprească mașina pe marginea drumului atunci când trec pe lângă ei o ambulanță cu girofar albastru activ. În prezent, ai doar obligativitatea acordării de prioritate. Nu va mai fi suficient.
O nouă obligație pentru șoferi în trafic
Șoferii trebuie să oprească mașina pe care o conduc și să permită trecerea ambulanțelor, conform inițiativei legislative aflate în senat. Încetinirea sau acordarea de prioritate reprezintă încălcarea legii. Punctul, modificarea se va aduce articolului 37 din Codul Rutier.
„Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să oprească imediat, pe acostament sau, în lipsa acestuia, cât mai aproape de marginea drumului sau de bordura trotuarului, în sensul de deplasare, la apropierea şi la trecerea autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritară care au în funcţiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare roşie şi sonore, precum şi la trecerea autovehiculelor aparţinând serviciului de ambulanţă care au în funcţiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare albastră şi sonore”.
În consecință, în cazul ambulanțelor, care sunt dotate cu girofaruri albastre nu roșii, există obligativitatea opririi mașinii. La momentul de față, conform Avocatnet.ro, singure autoturisme cu girofaruri roșii sunt cele care aparțin poliției și pompierilor. Cele dotate cu lumini albastre sunt mai multe (cele aparținând poliției, jandarmeriei, poliției de frontieră, Autorității Vamale Române etc.), incluzând și ambulanțele.
Ce spune Codul Rutier despre girofaruri
Conform legislației în vigoare, semnalele speciale luminoase de avertizare sunt emise intermitent de către dispozitivele de iluminare montate pe autovehicule, iar semnificația lor diferă în funcție de culoare, după cum urmează:
- lumina roșie obligă participanții la trafic să oprească în direcția de mers cât mai aproape de marginea drumului;
- lumina albastră obligă participanții la trafic să acorde prioritate de trecere;
- lumina galbenă obligă participanții la trafic să circule cu atenție.